Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΚ


                                                                                          Η ελπίδα της κυβέρνησης ότι με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αύξανε και τα έσοδα φαίνεται να διαψεύδεται, κάτι το οποίο, αν αναλογιστούμε ότι τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπόρεσαν να έχουν αξιοπρεπή θέρμανση φέτος το χειμώνα, καθιστά απολύτως αποτυχημένο το μέτρο.

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, το υπουργείο Oικονομικών το τελευταίο δίμηνο του έτους έχει βάλει στα ταμεία του αυξημένα έσοδα, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, κατά 36 εκατ. ευρώ από τον EΦK στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά είχε απώλειες 60 εκατ. ευρώ από τον EΦK στο πετρέλαιο κίνησης. Tα στοιχεία θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του στόχου για αύξηση των δημοσίων εσόδων που καλείται να εκπληρώσει το μέτρο της εξίσωσης των EΦK στους δύο τύπους πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης), ενώ την ίδια στιγμή τα στοιχεία της αγοράς για τη ζήτηση καυσίμων, δείχνουν ότι αναποτελεσματικός παραμένει και ο στόχος της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι το μέτρο πέτυχε το στόχο του σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στο θέρμανσης, επισημαίνουν ωστόσο ότι άνοιξε νέο παράθυρο λαθρεμπορίας στο ναυτιλιακό καύσιμο, το οποίο δεν επιβαρύνεται με φόρους και προσφέρει υψηλά περιθώρια κέρδους στους επιτήδειους.

Oι εκτιμήσεις βασίζονται σε στοιχεία που δείχνουν αύξηση του πετρελαίου κίνησης το τελευταίο δίμηνο κατά 10-15%, που αντιπροσωπεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου αντίστοιχο ποσοστό θέρμανσης που πριν την εξίσωση των φόρων διακινείτο ως κίνησης. H αγορά παρατηρεί επίσης αύξηση της ζήτησης στο ναυτιλιακό καύσιμο ειδικά τον Nοέμβριο, η οποία όμως δείχνει να ανακόπτεται από τον Δεκέμβριο και μετά.

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών χαρακτηρίζουν ατελές το μέτρο της εξίσωσης των EΦK σε ό,τι αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας ότι δεν συνοδεύτηκε με μέτρα για το πετρέλαιο ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα εύκολο παράθυρο για τη μετακίνηση των λαθρεμπόρων στο ναυτιλιακό καύσιμο. Yπολογίζουν τον τζίρο από το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο στα 70 εκατ. ευρώ περίπου και εκτιμούν ότι θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ μετά την εξίσωση των φόρων στο κίνησης και θέρμανσης εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου τύπου καυσίμου, εξηγώντας ότι σήμερα το θέρμανσης έχει την ίδια περιεκτικότητα θείου με το ναυτιλιακό καύσιμο το οποίο είναι αφορολόγητο, με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι να διοχετεύουν στην αγορά αφορολόγητο ναυτιλιακό καύσιμο ως θέρμανσης, χωρίς αυτό να μπορεί να φανεί στον έλεγχο. Tο λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο υπολογίζεται σήμερα στο 20% περίπου των διακινουμένων ποσοτήτων ετησίως. Oι λαθρέμποροι ναυτιλιακού καυσίμου επωφελούνται του συνόλου της φορολογίας που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. O υφυπουργός Oικονομικών Γ. Mαυραγάνης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός κοινού τύπου καυσίμου θέρμανσης και κίνησης και έχει ανακοινώσει ότι προχωράει στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο για δημόσια έσοδα ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2012 από τη φορολογία στα καύσιμα, η πλευρά του υπ. Oικονομικών εκτιμά ότι παραμένει εφικτός παρά τη σημαντική μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Tα επίπεδα της μείωσης τον Δεκέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Iανουαρίου δείχνουν να σταθεροποιούνται στο 50% κάτω από πέρυσι. Tο υπουργείο προσβλέπει σε σημαντική αύξηση της ζήτησής τους επόμενους μήνες καθώς εκτιμά ότι εξαντλείται η αποθεματοποίηση του περασμένου Aπριλίου στην οποία κατέφυγε το 80% των καταναλωτών προκειμένου να επωφεληθεί της χαμηλής φορολογίας.

Οι εταιρείες ζητούν μείωση του ΕΦΚ

Tην επαναδιαπραγμάτευση της ελληνικής πολιτείας με την E.E. για τη μείωση του EΦK πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης σε επίπεδα χαμηλότερα του σημερινού, ζητάει ο Σύνδεσμος Eταιρειών Eμπορίας Πετρελαιοειδών Eλλάδας (ΣEEΠE) προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές και να ενισχυθεί η ζήτηση.

Πηγές του Συνδέσμου τονίζουν ότι η Eυρωπαϊκή Oδηγία συνδέει τα κατώτατα όρια φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης με περιβαλλοντικούς λόγους, τους οποίους θα μπορούσε να επικαλεστεί η Eλλάδα. Mε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣEEΠE τάσσεται υπέρ του μέτρου της εξίσωσης και επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και την αναπροσαρμογή του υπολογισμού της επιδοτούμενης ποσότητας στις πραγματικές καταναλώσεις. Προτείνει επίσης την επιτάχυνση της απόδοσης του επιδόματος στους δικαιούχους και την ενημέρωση του κοινού, αφού σύμφωνα με το υπ. Oικονομικών η απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου υπολείπεται κατά πολύ του προϋπολογισθέντος.

(από ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή)

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

"ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ", ΛΕΕΙ Ο Ν.ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ



                                                                                                                  Την άποψη ότι τα τζάκια αλλά και τα πέλλετ δεν αποτελούν ασφαλείς τρόπους θέρμανσης εκφράζει ο κ. Ν. Μπατιστάτος, Γενικός Διευθυντής της ομώνυμης κατασκευαστικής, ο οποίος συγχρόνως δεν διστάζει να εξακοντίσει βέλη και προς την πολιτεία, η οποία επέτρεψε τη χρήση των πέλλετς, με την ιδιαίτερα επιβαρυντική εκπομπή μικροσωματιδίων.

«Η λύση, απέναντι στο ακριβό πετρέλαιο, δεν είναι ούτε η θέρμανση με το τζάκι, το οποίο στα αστικά κέντρα εξυπηρετεί κυρίως το...φένγκ σούι, ούτε η χρήση λέβητα που χρησιμοποιεί το καύσιμο πέλλετ, που επιβαρύνει με μικροσωματίδια την ατμόσφαιρα, ούτε η μετατροπή του απλού τζακιού σε ενεργειακό, μιας και αυτό θα απαιτήσει κάποιες χιλιάδες ευρώ και απίστευτα μαστορέματα στο σπίτι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπατιστάτος επισημαίνει την ανάγκη για λύσεις που δεν πρέπει να είναι απλά βραχυπρόθεσμες, αλλά να έχουν μακροπρόθεσμο και μόνιμο χαρακτήρα, εξετάζοντας κύρια τις ενεργειακές απώλειες που έχει κάθε σπίτι και την επιλογή των τρόπων εκείνων που αφενός θα προσφέρουν σωστή θέρμανση και αφετέρου θα αποδεσμεύσουν το σπίτι από τη χρήση του πετρελαίου.

Οι λύσεις, σύμφωνα με την κατασκευαστική, οι οποίες προκρίνονται και που μπορούν να διευθετήσουν μια για πάντα την ανάγκη απεξάρτησης από το πετρέλαιο, προσφέροντας συγχρόνως ικανοποιητική και άφθονη θέρμανση, περιλαμβάνουν ηλεκτρική αντλία θερμότητας, θερμομόνωση του σπιτιού με θερμοπρόσοψη και τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών ή μεμβρανών που εμποδίζουν τη μετάδοση θερμότητας . Αν αυτά συνδυαστούν και με ενδοδαπέδια θέρμανση, τότε έχουμε τα κύρια χαρακτηριστικά του υβριδικού σπιτιού που πρόσφατα ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σίγουρα οι χιλιάδες έμποροι που ασχολούνται με τα πέλλετ και τα τζάκια δε θα χαρούν ιδιαίτερα με τις απόψεις που εκφράζει ο κ. Μπατιστάτος. Ωστόσο, σωστό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις.  Πάντως για όσους ενδιαφέρονται παρά τα όσα διάβασαν, μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για θέρμανση με σόμπες πέλλετ στο σύνδεσμο που μόλις παραθέσαμε. 


Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ




                                                                                                                 Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η πρώτη... δόση από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ, όπως γνωρίζουμε, μέσα στο 2013 θα ακολουθήσουν ακόμη δύο. Σε μία εποχή που η οικονομία στην ενέργεια (ρεύμα, θέρμανση) αλλά και γενικότερα είναι το ζητούμενο όλων των νοικοκυριών, η Greenpeace δίνει επτά συμβουλές για να μειώσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος με απλές καθημερινές κινήσεις οι οποίες δεν κοστίζουν.

Ποιες είναι αυτές; Η Greenpeace συμβουλεύει:

1.    Ζεστούλα με… τον ανεμιστήρα οροφής

Έχεις μήπως ανεμιστήρα οροφής; Θαυμάσια! Εκτός από το να σε βοηθάει να αποφεύγεις την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού το καλοκαίρι, γνώριζες ότι μπορεί να σε βοηθήσει και το χειμώνα να ζεσταθείς πιο οικονομικά; Οι περισσότεροι ανεμιστήρες έχουν και δεύτερη λειτουργία για το χειμώνα όπου αντιστρέφεται η φορά των φτερών και στέλνουν αέρα προς το ταβάνι. Ψάξε για ένα μικρό διακόπτη στη βάση του ανεμιστήρα του ανεμιστήρα πάνω ακριβώς από τα φτερά.

Επειδή ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο, η ζέστη έχει την τάση να ‘συγκεντρώνεται’ ψηλά στο ταβάνι του σπιτιού μας. Ο ανεμιστήρας με χειμερινή λειτουργία, στέλνει αέρα προς τα πάνω εμποδίζοντας τη συσσώρευση της θερμότητας στο ταβάνι η οποία παραμένει χαμηλά και μας ζεσταίνει καλύτερα. Χρησιμοποιήσε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχεις. Προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορείς να επιτύχεις εξοικονόμηση μέχρι και 10%.

2.    Ο ήλιος ζεσταίνει καλύτερα

Προσπάθησε να εκμεταλλευτείς όσο μπορείς την παρουσία του ήλιου για να ζεστάνεις το σπίτι. Άφησε ανοιχτά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες που κοιτάνε στη νότια πλευρά για να επιτρέψεις στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, κλείσε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσεις τις διαρροές θερμότητας.

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προσπάθησε να αγοράσεις ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και τα κλιματιστικά, είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνεις. Ένας ηλιακός μπορεί να σου εξοικονομήσει 150-180 € ετησίως. Όσο βέβαια αυξάνει το ρεύμα, τόσο περισσότερο θα αυξάνει το όφελος και ο χρόνος απόσβεσης της αγοράς.

3.    Πλύνε ρούχα με τα μισά λεφτά

Γνώριζες ότι περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό; Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30°C ή και κρύο νερό, μπορούμε να εξοικονομήσουμε περισσότερο από 50% ηλεκτρικό ρεύμα ανά πλύση, σε σχέση με υψηλές θερμοκρασίες.

Και αν ψάχνεις τώρα να αγοράσεις πλυντήριο, προτίμησε το κλασσικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό. Εννοείται ψάξε για μοντέλο με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (στα πλυντήρια είναι η Α+++).

4.    Μαγείρεψε έξυπνα

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύεις είναι σε χαμηλή φωτιά... αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράζει μέχρι να γίνει (βασικά έτσι θα βγει και πιο νόστιμο!).

Επίσης, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις βραστήρα για να βράσεις το νερό που θα χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα (π.χ. στα μακαρόνια), αντί για να περιμένεις να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας θα βράσει το νερό σχεδόν 2½ φορές πιο αποδοτικά από το μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας εξοικονομώντας μας χρήματα.

Μην ξεχνάς ποτέ να χρησιμοποιείς σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειαζόμαστε.

Δεν χρειάζεται να προθερμάνεις το φούρνο για να τον χρησιμοποιήσεις, αφού λίγο πολύ η χρησιμότητα της προθέρμανσης είναι υπερεκτιμημένη. Αγνόησε τις συνταγές, βάλε κατευθείαν το φαγητό σε κρύο φούρνο και άναψε τον εκείνη τη στιγμή. Επίσης, είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσεις το φούρνο κάνα μισάωρο πριν το τέλος. Μην ανησυχείς, ο φούρνος θα κρατήσει αρκετή θερμότητα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού, αρκεί βέβαια να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα αφού κάθε φορά που το κάνεις αυτό χάνεται το 20% της θερμότητας.

5.    Η ενεργειακή κλάση Α συνήθως δεν είναι η καλύτερη! 

Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία νέα ηλεκτρική συσκευή, όπως ψυγείο, φούρνο, πλυντήριο, κλιματιστικό, επιλέγουμε ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση. Προσοχή όμως! Το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην καταλήξουμε στην πιο αποδοτική συσκευή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, όπως π.χ. στα ψυγεία, στα πλυντήρια κα, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++.

Δες πόσες κατηγορίες ενεργειακής κλάσης υπάρχουν για τα προϊόντα που υπάγονται σε ταξινόμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας ανάμεσα σε αυτές τις κλάσεις είναι τεράστια, αφού ένα ψυγείο Α+++ σε σύγκριση με ένα ψυγείο Α καταναλώνει τη μισή ενέργεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορά 25-30 € το χρόνο σε ένα ψυγείο μεσαίου μεγέθους. Καθώς όμως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, η διαφορά αυτή θα μεγαλώσει, όπως αντίστοιχα θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης του έξτρα κόστους αγοράς.

Αν χρειαστεί να αγοράσεις κλιματιστικό, αγνόησε την ενεργειακή κλάση αφού πλέον σχεδόν όλα τα μοντέλα ανήκουν στην κλάση Α και ρώτα να μάθεις για την απόδοση, όπως αυτή εκφράζεται σε COP για θέρμανση και EER για ψύξη. Η απόδοση μας λέει για κάθε kw ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται πόσα kw θέρμανσης ή ψύξης παράγονται. Το όριο που απαιτείται για την ενεργειακή κλάση Α είναι 3,21 ωστόσο πολλά μοντέλα επιτυγχάνουν απόδοση 4,5 ή και 5, δηλαδή περισσότερο από 50% πιο αποδοτικά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα απλά μοντέλα κλάσης Α. Επίσης προτίμησε κλιματιστικό inverter. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (για παράδειγμα το καλοκαίρι στους 29 βαθμούς) θα επιτρέψει στο inverter να σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

6.    Έξυπνος φωτισμός

Υπάρχει κανείς εκεί έξω που χρησιμοποιεί ακόμα τις παλιές λάμπες πυρακτώσεως; Ναι, αυτές που καίνε 4-5 φορές παραπάνω ρεύμα από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Δηλαδή έχεις ακόμα… στοκ; Αν ναι, ίσως είναι καλή στιγμή να θυμηθείς ότι για κάθε παλιά λάμπα πυρακτώσεως 100W που αντικαθιστάς με μία εξοικονόμησης ενέργειας αντίστοιχης φωτεινότητας, γλυτώνεις περίπου 30-40 € το χρόνο.

Ακόμα καλύτερα, προτίμησε μία λάμπα LED. Η διαφορά στην εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, ενώ η διάρκεια ζωής τους πιθανότατα μπορεί να ξεπεράσει και τα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σβήνουμε πάντα τα φώτα όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγουμε τον υπερβολικό φωτισμό!

7.    Εξαφάνισε τα ενεργειακά βαμπίρ

Τέλος, μην ξεχνάς να κλείνεις την τηλεόραση, τον αποκωδικοποιητή, το ρούτερ, το desktop ή το laptop και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ούτε σε stand by), ή ακόμα καλύτερα βγάλε τις από την πρίζα.

Επειδή βέβαια δεν είναι και το πιο πρακτικό πράγμα στον κόσμο να βάζει και να βγάζει κανείς από την πρίζα 5-6 συσκευές δυο φορές την ημέρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη και να ενώσουμε εκεί όσες περισσότερες συσκευές μπορούμε.

Ψάχνεις να αγοράσεις υπολογιστή; Θυμήσου ότι τα laptops καταναλώνουν έως και 90% λιγότερη ενέργεια από ένα μέσο desktop.


Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ: ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΟΙ 6 ΣΤΟΥΣ 10


                                                                                            Μη συμβατές βρέθηκαν οι 6 στις 10 συσκευές καύσης βιομάζας στις οποίες έκανε η έλεγχο Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και αναμένεται να επιβληθούν πρόστιμα.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπ. Ευσταθόπουλος, έχουν ληφθεί δείγματα από εταιρείες και ένα ποσοστό από αυτά δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθόπουλο, οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και ενδεχομένως και ανακλήσεις από την αγορά.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΘΕΡΜΟΠΟΜΠΟΙ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ



                                                                                      Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε κάποιες εισαγωγικές πληροφορίες σχετικά με τους θερμοπομπούς, οι οποίοι δεν είναι ακόμη ευρέως γνωστοί στην Ελλάδα αλλά σιγά σιγά βλέπουμε να υπάρξει αρκετή κινητικότητα γύρω από τις συγκεκριμένες συσκευές θέρμανσης.
Οι θερμοπομποί, λοιπόν, είναι θερμαντικά σώματα τα οποία παράγουν ζέστη και την εκπέμπουν με δύο τρόπους στο χώρο: με την ακτινοβολία και με το φυσικό ελκυσμό. Η ζέστη δια της ακτινοβολίας μοιάζει με αυτή του ήλιου. Ο φυσικός ελκυσμός είναι η ιδιότητα του αέρα, όταν είναι ψυχρός να πέφτει προς τα κάτω – επειδή είναι βαρύτερος – και όσο θερμαίνεται να γίνεται ελαφρύτερος και να ανεβαίνει προς τα πάνω. Η απόδοση των θερμοπομπών είναι άμεση.
Επιπλέον, διαθέτουν ενσωματωμένο θερμοστάτη χώρου και επιλογέα επιθυμητής θερμοκρασίας. Έτσι , είναι στην απόλυτη  ευχέρεια του χρήστη να επιλέξει τη θερμοκρασία που επιθυμεί για  όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί. Οι θερμοπομποί πρέπει να τοποθετούνται  απαραίτητα σε εξωτερικούς τοίχους  – κατά προτίμηση βορινούς –  και κοντά σε ανοίγματα (πόρτες ή  παράθυρα).
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι θερμοπομποί λειτουργούν με μονοφασικό ρεύμα. 

ΙΣΑ-ΕΚΕΠΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ


                                                                                             Με αντικείμενο τη δρομολόγηση αποφάσεων και δράσεων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τους ρύπους που προκαλούν καυσόξυλα και ξυλόσομπες και την επιδημιολογική παρακολούθηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου, που προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, «η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους που διατηρεί υγιείς πολίτες».

Στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Από το ΕΚΕΠΥ συστήθηκε ειδική ομαδα εργασίας που παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δεδομένα σε σχέση με την ποσοτική εκτίμηση της ρύπανσης, μέσα από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας και την προσομοίωση μελλοντικών δεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων.

Το ΕΚΕΠΥ παρακολουθεί την επικινδυνότητα των ρύπων σε συνάρτηση με το ποσοστό προσελεύσεων σε πνευμονολογικές κλινικές (ποσοτικό στοιχείο παρακολούθησης) και το ποσοστό εισαγωγών (ποιοτικό στοιχείο παρακολούθησης).

Ωστόσο, σημειώθηκε ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν στο μέλλον υπάρξει αύξηση της νοσηρότητας, εάν οι υφιστάμενες επιβαρυντικές συνθήκες εξακολουθήσουν να καταγράφονται σε μάκρος χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η επιστημονική συνδρομή του ΙΣΑ στην παρακολούθηση της κατάστασης, και συγκεκριμένα:

- η συμμετοχή μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην επιχειρησιακή επιτροπή του ΕΚΕΠΥ για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρύπων από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας.

- η σύσταση δικτύου από παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους και πνευμονολόγους που θα παρακολουθούν τα οξέα συμβάντα και τα

επείγοντα περιστατικά και θα συγκεντρώνουν επιδημιολογικά στοιχεία με αντίστοιχη συμπλήρωση πρωτοκόλλου του ΕΚΕΠΥ και θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανάλογα με τι μονάδα που προσέρχονται (νοσοκομεία, κλινικές, ΠΦΥ και την αιτία προσέλευσης ή εισαγωγής).

Τέλος, αποφασίσθηκε να γίνει επανεξέταση της κατάστασης σε ένα μήνα.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...